BAMYA SEVENLER BURAYAAA!!!
evet biliyorum bamya herkes tarafından sevilmeyebilir hatta bilinmeyebilir,
ben çocukluktan beri çok severek yerim, yazın bol bol kuruturuz kışın da severek yeriz, tazesinden daha çok severim kurusunu
eşim karadenizli ve bamya yemeğini bizde tattı ilk,
en başta biraz garip geldi ekşili filan tadı tabii:))
ama ikinci yiyişinden sonra çok sevdi, bamya yapsana diyor özledikçe :))))))
yanına ya makarna ya pilav mutlaka yapılır bizde
TARİF
malzemeler:
*500 gr kurutulmuş bamya
*1 orta boy kuru soğan
*yumruk büyüklüğünde kıyma:))
*1 kaşık salça
*limon tuzu
*tuz
*sıvıyağ
yapılışı:
ipe dizilmiş kuru bamyaları haşlayalım,
haşlarken içine 4-5 parça kristal limon tuzundan atalım,
bamyalar yumuşayınca alıp süzelim, soğumaya bırakalım,
tencerede sıvıyağ ve küp doğradığımız soğanları kavurup,
kıymayı da ekleyip kavuralım, tuzunu ve salçasını da ekleyelim, karıştıralım,
bamyaları ipten çıkarıp tencereye atalım, üzerine 3-4 parça limon tuzu atalım karıştıralım, üzerini kaplayacak kadar su koyalım, fazla sulu bir yemek olmayacak, suyu biraz özlü olacak, ama ben suyuna ekmek batırmayı sevenlerdenim, ocakta hafif ateşte 25-30 dk da filan pişer
not:limon tuzunu iyi ayarlamak gerek, sırrı burada, yoksa çok ekşi olur, bazen iri bazen çok küçük kristalli olabiliyor, ben bağdat ınkini alıyorum
ekşisi az gelirse yerken limon da sıkabilirsiniz
Afiyetler olsun hepimize:))
bayılırım yaa ne zamandır yemiyorum özlemişim ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSilgel beraber olsun canım:)
Silellerine sağlık canım...
YanıtlaSilsen yaptıysan güzel olmuştur...
bende aslen Trabzonluyum etli yemekleri daha çok seviyorum :)
canım bende et canavarıyım, bizde sebze yemekleri de ya etli ya kıymalı olur çoğunlukla, seni anlıyorum:))
SilBamyayı geçen seneye kadar hic yemezdim taki tv de nasıl toplandigini gorene kadar cok tatli bir çicegin icinden cikiyormuş bamya her cicekte bir adet vardi acayip bir sempati duydum ozaman önyargımı kırdım yedim ve çok sevdim artik sık sık yiyorum ;) ama kurusunu hic yemedim daha ilk firsatta denemem lazim :) çok güzel görünüyor canim eline saglik :)
YanıtlaSilevet canım bamya çiçeği çok güzeldir, bamyayı kendin kurutabilirsin nasıl olsa ankaradasın canım, pişirdiğim kılıç bamya denilen çeşitten, hazır satılanlar genelde çiçek bamya denilen minik çeşittir, bence hepsi lezzetli oluyor, ben yaşını da seviyorum ama kurusu başka bi lezzetli oluyor bence:)
Silbamyayı çok severimmm
YanıtlaSilbenim gibi bamya sevenlerin çok olduğunu bilmek ne güzel:))
Silbende bayılırım bamyaya:))ekmeğini bana bana yiceksin afiyetle
YanıtlaSilne çok seven varmış, bende bayılırım, ikinci resimde tabağa suyundan ekledim farkettiysen:))
Silbamyayı çook severim kızımda öyle.sık yaparım ama sadece ikimiz yeriz eşim ve oğlum uzak durur:) özellikle kıymalı olursa daha bir güzel oluyor) bak şimdi yazarken bile canım çekti sabah sabah:) ellerine sağlık ve afiyetler olsun..
YanıtlaSilhep beraber olsun:) bende bol kıymalı olması tarftarıyım, eşin ve oğlun ne kaçırdıklarını bilmiyorlar:D
Silherkes sevmez ama bende severim her sebze yemeği gibi..ellerine sağlık afiyet olsun :)
YanıtlaSilsağol canım, tüm sevenler afiyetle yesin:)
Sil